Recept pro opravdové romantiky – dort věrně připomínající lidské srdce!
Přiznám se, že u nás se Valentýn vlastně neslaví. To ale neznamená, že když se naskytne nějaká zajímavá příležitost k tématickému „zamilovanému“ tvoření, nechám si ji jen tak utéct. Můj mozkový dort měl takový úspěch, že jsem ho dělala několikrát, takže jsem si řekla, že uzrál čas na nějaký další roztomilý dort a jako vnitřnost jsem tentokrát vybrala srdce.
Jak už asi víte, moje dorty musí nejen skvěle vypadat, ale také skvěle chutnat, proto se snažím nepoužívat fondán, který chutná jako cukr a nic víc. Ani tento dort nebude výjimka, jde o piškotový dort s marmeládou a srdce je z modelovací čokolády.
Předem se omlouvám lékařům a všem ostatním znalcům anatomie za veškeré nepřesnosti mého srdce s tím lidským. Zároveň upozorňuji, že velikost rozhodně neodpovídá – takhle velké srdce bychom asi nikdo nechtěli…
Tento návod může obsahovat affiliate odkazy. V případě prodeje dostanu malou provizi, která mi pomůže udržet tento blog v chodu (děkuji;-))
Table of Contents
Co budete potřebovat – náčiní:
- dortovou formu o průměru 16 – 18 cm
- silikonovou podložku
- hladký váleček – mám tento
- cukrářské štětce
- dekorační nářadí – já mám tyhle nástroje, jsou z těch levnějších, ale slouží skvěle
– na dort:
- 2 hrnky cukru krystal
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce mleté skořice
- 6 vajec
- 4 lžičky prášku do pečení
- 4 lžíce jogurtu
- trochu červeného gelového barviva
- špetka soli
- jakákoliv marmeláda
– na čokoládu a polevu
-
- návod na modelovací čokoládu najdete zde – případně si můžete koupit modelovací čokoládu nebo jinou potahovací hmotu tady
- 400 g bílé čokolády
- 130 g agávového sirupu (nebo rýžového atd.)
- červené gelové potravinářské barvivo
- červená marmeláda – černorybízová, jahodová, malinová…
Pokud máte doma 3D model srdce, použijte ho jako předlohu. Jinak vám doporučujisi na internetu najít alespoň obrázky a videa srdce.
Dorty můžete barvit také airbrushem. Je to investice, která posune vaše dortové tvoření na vyšší úroveň, ale k výrobě tohoto dortu není nutné airbrush pořizovat, pokud nechcete do vybavení investovat.
Jak na dort, který vypadá jako lidské srdce:
Nejprve upečte dort
Vejce rozdělte na bílky a žloutky, bílky ušlehejte do sněhu a odložte do lednice. Žloutky smíchejte s cukrem, solí, kypřicím práškem, skořicí a přidejte pár kapek červené barvy. Poté přimíchejte jogurt a mouku. Nakonec opatrně vmíchejte bílky. Vymažte formu tukem, vysypte hrubou moukou a polovinu těsta do ní nalijte (nebo pokud máte dvě formy, nalijte d každé polovinu těsta). Troubu předehřejte na 165 °C a pečte 60 minut. Vyndejte a nechte vychladnou. Upečte i druhou polovinu těsta.
Teď tedy máte dva stejně velké piškoty.
Z obou odřízněte vršek a spodek.
Poté oba piškoty rozkrojte podélně napůl.
Vrchní část jednoho dortu položte seříznutým vrchem dolů (bude to spodek dortu), potřete marmeládou – já jsem použila višňový džem. Na marmeládu položte plochou část dortu a opět potřete marmeládou, na kterou položíte vršek druhého dortu. Zbyla vám tedy jedna plochá část, tu můžete dál kreativně využít, například z ní vytvořit cake pops.
Potom pomocí nože vytvarujte dort zhruba do tvaru srdce. Já začínám tím, že opatrně odřežu celý povrch dortu a poté tvaruji dál – odříznu boky a na jedné straně dort trochu zúžím.
Pokračujeme s čokoládou
Teď bude potřeba si vytvořit čokoládu, návod najdete TADY. Udělejte ji z uvedeného množství čokolády a sirupu. Čokoládu na pokrytí srdce jsem použila spíše měkčí (ale ne příliš) a na vše ostatní jsem brala čokoládu z lednice a rozpracovala ji na prkně. Jako vždy platí, že musíte najít konzistenci, se kterou se vám dobře pracuje.
Na samotný dort jsem nejdříve naznačila žíly.
Část čokolády jsem polom rozválela v přeložené silikonové podložce (pomáhá to zamezit trhání).
Z podložky jsem rozválenou čokoládu překlopila na dort.
Jak vidíte, není potřeba jedním kusem čokolády pokrýt hned celý dort.
Čokoládu jsem uhladila, a to především přes žíly.
Postupně jsem pokryla celý dort.
Místa, kde se čokoláda překrývala, jsem pomocí namočeného štětce uhladila.
Drobné žilky nebyly pod čokoládou vidět, takže jsem je dotvořila.
Slaďoučká plicní žíla
Plicní žílu – teda vlastně jen její část – jsem vytvořila tak, že jsem vyválela tlustší váleček, udělala do něj díru prstem a pak jej trochu zahnula.
Teď vám popíšu postup připevnění – bude stejný pro všechny připevňované části. Konec žíly jsem položila na srdce a prstem jsem poměrně velkým tlakem jakoby rozetřela okraje žíly do povrchu srdce. Potom jsem si vyválela malinký váleček, která jsem omotala okolo spoje žíly a srdce a rozetřela ho prstem do žíly i srdce.
Navlhčeným štětcem jsem spoj uhladila.
Takto vypadala připevněná plicní žíla.
V předsíni doleva…
Dalším výrazným prvkem, který jsem „vysochala“, byla levápředsíň s žílami. Nejprve jsem vytvořila placku, která je lehce ve tvaru srdce, na ni jsem pak připevnila dvě žíly, které jsem vytvořila už zmíněným postupem, jen jsem místo prstu použila jídelní tyčinku (můžete použít třeba malíček).
Potom jsem předsíň připojila vedle plicní žíly.
Svatá aorto!
Další na řadě byla aorta se dvěma žílami. Vytvořila jsem ji stejně jako plicní žílu a na její oblouk připevnila dvě menší žíly. Poté jsem aortu připevnila vedle plicní žíly.
Pokud máte pocit, že by některá připevněná část mohla upadnout, podepřete ji. Nezapomínejte dort pravidelně vkládat do ledničky, aby čokoláda zatuhla.
Pravá předsíň
Jako poslední jsem vytvořila pravou předsíň – to je ta malá věcička nalevo vedle aorty.
Tady jsou ještě dva pohledy na hotové potažené srdce.
Bez krve to není ono
Aby to byla ta pravá romantika, přidala jsem na dort trochu té červené barvy, že….
Smíchala jsem černorybízovou marmeládu a trochu červeného gelového barviva.
Pomocí štětce jsem celé srdce natřela pěkně na červeno.
„Krev“ jsem také nechala kapat okolo dortu.
Žíly jsem naplnila krví.
Dort byl vynikající!
Tady je ještě pár pohledů, abych vás navnadila k tomuhle netradičnímu valentýnskému pečení: