Tento dort je vlastně takový jednoduchý jogurtový piškot s krémem, který vám poslouží jako základ na zdobený dort.
Na jeden dort o průměru cca 20 cm potřebujete:
- 2 1/2 hrnku cukru krystal
- 380 g povoleného másla
- 3 hrnky hladké mouky
- 5 vajec
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 125 ml vlažného mléka
- 130 g bílého jogurtu
A na krém budete potřebovat:
- 250 g másla
- 500 g cukru moučka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200 g jahodové marmelády
Postup:
Nejprve v misce smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek.
Ve velké míse smíchejte povolené máslo a cukr a pořádně míchejte, až bude směs nadýchaná. Po jednou přidejte a zapracujte vejce, poté vanilkový extrakt.
Do máslové směsi přidejte třetinu směsi s moukou a zapracujte. Poté do směsi vpracujte třetinu mléka a jogurtu. Pak vpracujte opět třetinu mouky a tak dále po třetinách, až máte všechny dortové ingredience zpracované na jednotné těsto.
Dortovou formu vymažte a vysypte moukou, troubu předehřejte na 170°C. Na spodek trouby dejte menší plech s vodou. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 100 minut. Po upečení píchněte doprostřed dortu špejli. Pokud je po vytažení čistá, je dort hotový. Nechte dort úplně vychladnout a pak jej dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.
Mezitím si připravte krém:
Povolené máslo dejte do mísy a šlehejte nejlépe robotem nebo ručním šlehačem, až máslo zbělá a nabyde na objemu. Za stálého míchání po troškách přidávejte cukr moučka a vanilkový extrakt.
Nakonec vmíchejte jahodovou marmeládu.
„Sestavení“ dortu:
Vychlazený dort rozkrojte podélně na 3 díly.
Spodní díl natřete krémem, na něj položte druhý díl dortu, který opět natřete krémem a na něj položte vrchní díl dortu. Z okrajů otřete přebytečný krém a dále s dortem nakládejte podle toho, co s ním zamýšlíte 😉