Po mém posledním mýdle, kterým bylo Vesmírné mýdlo, tady mám pro vás inspiraci na vánoční mýdlo, kterému říkám Svařáček.
Pokud jste mýdlařský nováček, nejlepší je začít kurzem u profesionálního mýdlaře. Můžete zkusit třeba kurzy u Prostě mejdlo nebo Přímo od včelařky. Nejsem profesionální mýdlař, proto ani nebudu uvádět přesný postup výroby (to dělám jen výjimečně), i když na tomhle mýdle trovna není co do postupu nic speciálního a nečekaného.
Mýdlo je obarvené a ovoněné mletou skořicí. Moje snaha byla vytvořit barevné ombré, což znamená, že jde o barevný gradient, kdy barva postupně přechází od nejsvětlejší po nejtmavší nebo naopak. Povedly se mi spíš vrsty, i tak jsem ale s výsledkem spokojená.
Horní strana je ozdobená svařákovým kořením (kousky skořice, badyánu, hřebíčku, kardamomu a anýzu) se sušenými citrusovými slupkami.
Vánoční mýdlo nese pouze přírodní vůni skořice a koření, nepřidávala jsem žádné další aroma. Základem mýdla je olivový olej z pokrutin, kokosový olej, mandlový olej a bambucké máslo.
Mýdlo nechám zrát minimálně půl roku, než ho začnu rozdávat a sama používat. Zraní je proces, kdy se z mýdla odpařuje voda a mýdlo tak tvrdne. Ideálně probíhá na dřevěných roštech a minimální délka zraní závisí na použitých přísadách, někdy se uvádí „alespoň 3 týdny“. Většina mýdlových profesionálů vám ale řekne, že i to je dost málo a já souhlasím, i po třech týdnech bude mýdlo měkčí, než by mělo být a vydrží vám daleko kratší dobu. Já tedy nechávám tohle alespoň půl roku vyzrát na dřevě. Patří k těm měkčím, proto volím delší dobu. U tvrdšího mýdla bych počkala třeba jen 3 měsíce.
Nakoukněte do kategorie Kosmetika a zdraví, kde najdete spoustu zajímavých kosmetických receptů.
Pokud byste se chtěli dozvědět více o mýdlařině od skutečných profesionálů, nakoukněte na výše uvedené blogy. Další zajímavé mýdlařské tipy najdete na blogu V mýdlové pěně.