Dnes je Bílá sobota a těm, kdo drží půst, dnes večer postní období končí. Nádivka je ideální jídlo pro toto období.
Nevím, jak je to u vás, ale u nás by to bez nádivky byly poloviční Velikonoce. Já říkám, že nádivka chutná jako jaro, děti si klepou na čelo, protože nechápou, že spíš než jaro je to pro mě vzpomínka na babičku. Ta dělala nádivku tak, že dala do pekáče kuře, nádivku napěchovala kolem něj a ta pak byla nasáklá vůní kuřete a pro mě to je prostě jedna z těch krásných vzpomínek na dětství.
Příroda se probouzí ze zimního spánku a vydává nám první bylinky, slepice opět snáší. Navíc Bílou sobotou končí půst a nádivka je skvělou příležitostí, jak si do jídelníčku zavést maso a nepřejíst se ho (pokud tedy držíte půst). Jarní nebo taky velikonoční nádivka využívá všech těch zdravých bylinek a je výborná teplá i studená. O Velikonocích si nezapomeňte připravit také tradiční mazanec.
Přísady
- 10 rohlíků
- 3 hrsti mladých kopřiv
- majoránka (i sušená)
- čerstvé bylinky, typicky pažitka, medvědí česnek, petržel
- 10 vajec
- 0,5 kg uzeného masa
- sůl
Nádivka – recept
Uzené maso povařte a vývar nevylévejte. Povařte kopřivy a nasekejte je. Nasekejte také čerstvé bylinky.
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Oddělte bílky od žloutků, bílky lehce osolte a vyšlehejte do tuhého sněhu a ten dejte na chvíli do ledničky.
Rohlíky pokapte vývarem, měly by být vlhké, ale ne úplně zmáčené. Doporučuji vždy nakapat trochu vývaru a pořádně zamíchat, než nalijete víc. Pak do rohlíků postupně vmíchejte žloutky, bylinky a maso. Osolte podle chuti. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Směs nalijte do pekáčku a rozprostřete, aby byla rovnoměrně rozložená. Troubu předehřejte na 170°C a pečte asi 30 minut.
Nádivka je hotová, když je její vršek opečený pěkně dozlatova. Nádivku podávejte studenou nebo teplou, jako hlavní chod nebo přílohu, zkrátka jak chcete.