Už dlouho jsem se chystala na mýdlo s vermírnou tématikou a nedávno konečně nastal ten čas. Takže vám představuji své vesmírné mýdlo a rovnou přináším recept s návodem.
Mýdlařina je pro mě krásný a oddechový koníček, i když si ho neužívám příliš často. Spíš mě lákají nekomplikovaně vypadající mýdla, která jsou nadupaná ingrediencemi, ale jednou za čas si vymyslím něco, co zaujme vzhledem. Nápad na vesmírné mýdlo mi v hlavě zrál už nějakou dobu a mýdlo se nakonec povedlo podle mých představ. Chtěla jsem mýdlo, kde bude uvnitř každého kousku po nakrájení hvězda a nakonec jsem hvězdičkami mýdlo ozdobila i na povrchu. Jinak je mýdlo taková barevná galaxie.
Jde o mýdlo tvořené takzvaže za studena a technikou one-pot wonder. Není to mýdlo pro úplné začátečníky, pokud jste tedy ještě nikdy mýdlo nevyráběli, nechte si tento návod raději na později. Jeho výroba není nijak extrémně náročná, ale je dobré si mýdlařinu nejprve osahat a vyzkoušet si pár naprosto základních mýdel, protože při tomto vás čeká docela rychlá práce s velkou spoustou nádob naráz.
Pokud s mýdlařinou začínáte, nejenže najdete návody online, v našich končinách můžete také absolvovat kurzy u profesionálních mýdlařek. Doporučujo například kurzy Míši z Prostě mejdlo, Zdeňky z Přímo od včelařky a skvělým pomocníkem pro začátečníky i pokročilé je taky tahle facebooková skupina.
Než se do mýdla pustíte, přečtěte si můj článek Bezpečnost při výrobě mýdla.
Table of Contents
Co budete potřebovat
Na hvězdu
- 50 g bambuckého másla
- 25 g kokosového oleje
- 15 g palmového oleje
- 10 g ricinového oleje
- 26,4 g destilované vody
- 13,2 g NaOH (hydroxid sodný)
- zlatá mica
- dlouhá silikonová forma na hvězdu
- 2 větší nádoby z pevného plastu
- 1 menší nádoba z pevného plastu
- ruční mixér
- silikonová špachtle
- lžička
- nůž
- váha
- elektronický teploměr
- cedník
Na mýdlo
- 400 g bambuckého másla
- 200 g kokosového oleje
- 120 g palmového oleje
- 80 g ricinového oleje
- 211,5 g destilované vody
- 105,8 g NaOH
- mica: růžová, modrá
- kokosové uhlí (práček)
- ruční metla
- 6 velkých nádob z pevného plastu a pokud možno se zobáčkem
- 1 menši nádoba z pevného plastu
- 4 malé kelímky
- silikonová špachtle
- podlouhlá obdélníková forma na mýdlo
- kráječ na mýdlo (nebo nůž)
- váha
- ochranné pomůcky – především brýle a rukavice
- elektronický teploměr
- cedník
- mýdlařský hoblík nebo škrabka na brambory
- 1% roztok fenolftaleinu nebo pH papírky
Vesmírné mýdlo – návod
Na výrobu tohoto mýdla si vyhraďte dostatek času dva dny po sobě. Nejprve je totiž potřeba vyrobit hvězdu, potom až zbytek mýdla. Mezi oběma částmi by však nemělo být zbytečně moc času, aby hvězda příliš neztvrdla a dala se spolu s mýdlem dobře krájet.
Výroba hvězdy
Do větší nádoby si odvažte destilovanou vodu, do malé plastové nádoby hydroxid. Nádobu z vodou postavte ven nebo k otevřenému oknu a pomalu a za stálého míchání do ní nasypte hydroxid. Úplně ho rozmíchejte. Nezapomeňte na ochranné brýle, případně také respirátor! Louh nechte stát mimo dosah dětí a zvířat, teď se bude chladit.
Mezitím si odvažte všechny oleje a másla a rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Doporučuji vodní lázeň a pokud se rozhodnete pro mikrovlnku, ohřívejte vždy jen pár vteřin naráz. Do teplých olejů vmíchejte půl lžičky zlaté micy.
Kontrolujte teplotu tuků i louhu. Vhodná teplota pro smíchání je 37 °C u olejů a 39 °C u louhu.
Přes cedník vlijte louh do tuků (přes cedník proto, aby zachytil případný nerozmíchaný hydroxid). Opatrně do směsi ponořte tyčový mixér a pár vteřin mixujte. Potom směs trochu zamíchejte vypnutým mixérem. Párkrát vystřídejte mixování s mícháním a občas zvedněte mixér a nechte z něj trochu mýdla odkápnout. Pokud padající mýdlo zmizí ve zbytku mýdla, hladina se za ním zavře a nezůstane po němani stopy, ještě chvíli míchejte a mixujte. Jakmile dopadnuté mýdlo začne být na hladině patrné, můžete přestat míchat. Tomuto se říká stopa – mýdlo začne houstnout a po dopadu kapek mýdla na hladině zůstává stopa. My tu zrovna chceme jen mírnou stopu, mýdlo musí být totiž schopné téct do formy. Jakmile máte tedy lehkou stopu, je čas vzít do ruky formu.
Vlijte směs do formy a nechte chvíli stát svisle. Jakmile směs ztuhne, můžete formu položit. Pak celou formu zabalte do alobalu a nechte stát do druhého dne. Směs potřebude projít gelovou fází, při které hydroxid zreaguje s tuky a vytvoří mýdlo. A k tomu potřebuje teplo.
Druhý den formu opatrně otevřete a mýdlo z ní vyjměte.
Odkrojte dostatečně dlouhou část, aby se vám vešla do formy na mýdlo, zbylou část nakrájejte na plátky – s nimi později mýdlo ozdobíte. Já jsem nakrájela 10 hvězdiček.
Na talíř dejte trochu zlaté micy a hvězdičky v ní obalte.
Mýdlo – příprava barev a louhu
Ricinový olej rozdělte na čtyři stejné části (tedy po 20 gramech) a do každé vmíchejte požadovanou barvu – kokosové uhlí pro černou, modrou, ružovou a do posledního kelímku růžovou s modrou, aby vznikla krásná vesmírná fialová. Barev dejte větši množství, chceme totiž, aby se sytě obarvilo větší množství tuků.
Stejně jako u hvězdičky si navažte vodu a hydroxid a ten bezpečně nasypte do vody a rozmíchejte.
Smíchání a barvení
Oleje opět rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a u obou směsí sledujte teplotu.
Vlijte louh do tuků, tentokrát však nemixujte mixérem. Směs chceme tekutou, abychom s ní mohli nějakou dobu dělat barevné čáry máry. Kdyby zatuhla, nepovedlo by se to. Takže výslednou směr jen chvíli míchejte ruční metlou. Míchejte docela rychle, až bude mít směr konzistenci emulze, ale nebude ještě tvořit stopu. Pak ji rozlijte do 4 nádob na tři stejná množství a jedno větší.
Do každé části směsi vmíchejte obsah jednoho kelímku s obarveným ricinovým olejem. Fialová barva přijde do většího množství směsi – to bude základní barva.
A jdeme na to!
Postupně berte barvy jednu po druhé a přes okraj nádoby je pomalu lijte do hlavní barvy.
Libovolně je střídejte, nevylijte je naráz. Od každé barvy si ještě trošku nechte.
Potom do směsi ponořte špejli nebo třeba držadlo lžíce a udělejte pát cikcak pohybů.
Jednou rukou přidržujte formu a lehce ji nakloňte na dlouhý okraj. Druhou rukou opatrně vlévejte směs, nádobou jezděte zprava doleva a zase zpět. Takhle nalijte do formy asi polovinu směsi.
Do ní položte nenakrájenou část hvězdy.
A zalijte ji zbytkem směsi. Pravděpodobně se stane, že někde v polovině směsi vám trochu dojdou barvy a bude převládat ta základní. Proto jste si od každé barvy trochu nechali, můžete tedy přilít do hlavní barvy, aby nebyla půlka mýdla jen jednobarevná. Ke konci lití už směr pravděpodobně trochu ztuhne, ale pořád se bude ještě dát lít. Nechte směs ještě chvíli stát, aby zatuhla malinko víc a zapíchejte do ní hvězdičky, které jste si nakrájeli den předtím. Pokud se ve směsi hvězdičky potápí, ještě chvíli počkejte.
Formu s mýdlem zabalte do alobalu nebo fólie a do teplé deky. Nechte ho stát 24 hodin, aby prošlo gelovou fází.
Testing and Cutting
Po uplynutí téhle doby mýdlo z formy vyjměte a je čas na krájení a testování.
Z mýdla nejprve ukrojte tenký plátek, asi 2 mm. Pokud budete testovat pH papírky, tady si přečtěte, jak na to. Já jsem testovala fenolftaleinem – plátek položte na nějaký podklad – vrstva několik ubrousků, alobal…na čerstvém řezu pokapte celou plochu plátku kapkami fenolftaleinu. Jak vidíte, kapky jsou stále čiré (ta růžová je skutečná barva mýdla, nikoliv roztoku), takže v mýdle není nezreagovaný hydroxid a je tedy bezpečné.
Plátek mýdla i s podkladem zlikvidujte.
Zbytek mýdla nakrájejte kráječem nebo klidně obyčejným nožem.
Teď už máte moc hezké vesmírné mýdlo, které můžete nechat zrát, ale pojďme si ukázat, jak ho udělat ještě o něco hezčí.
Hoblíkem nebo škrabkou ohoblujte kraje mýdla. Tohle se dělá spíš ve chvíli, kdy mýdlo už chvíli zraje a je tvrdší. Já jsem rohy upravovala druhý den zrání mýdla a mýdlo bylo tedy samozřejmě měkčí, než by bylo dobré. I tak to šlo, ale výsledek by byl o něco hezčí u tvrdšího mýdla.
Zrání mýdla
Než budete moc mýdlo používat, musí zrát. Při procesu zrání se z mýdla postupně odpaří voda, mýdlo bude tvrdší a odolnější – nevypotřebuje se tak rychle. Ideálním místem pro zrání jsou zřevěné rošty v suché tmavé místnosti, kde proudí vzduch. Pokud nemáte přímo takové podmínky, snažte se jim alespoň přiblížit. Mýdlo nechte zrát alespoň 3 měsíce, ideálně půl roku.
Líbil se vám můj návod na vesmírné mýdlo? A co takhle mrknout na další kosmetické návody?