Želatinové oko se hodí na zdobení halloweenských a jiných strašidelných dortů, například tohohle dortu, který jsem pojmenovala Zombie dýně.
Mé další halloweenské dorty najdete tady.
Želatinové oko, nebo spíš oči, dělám jako součásti hororových dortů. Taková bulva je celá z želatiny a je tedy výzva udělat ji chutnou. Nerada dělám na dorty věci, které jsou jen na okrasu a pak se vyhodí, protože je nikdo nechce jíst. Takže nepadá v úvahu, abych oko dělala z obarvené oslazené vody a kravské mléko mi na kombinaci s želatinou také nepřijde jako chuťově dobrá volba. Bulva z ovesného mléka mi připomíná chuť ovesné kaše, s kapkou vanilky je navíc opravdu dobrá. Samozřejmě můžete ale použít jinou oblíbenou bílou tekutinu, například kokosové nebo mandlové mléko.
Tento návod může obsahovat affiliate odkazy. Pokud nakoupíte přes tyto odkazy, dostanu malou provizi z prodeje, která bude použita na další fungování mého webu.
Co budete potřebovat:
Na jednu bulvu
- asi 50 ml ovesného mléka
- trochu vody
- želatina (množství záleží na druhu)
- trochu cukru moučka
- pár kapek vanilkového extraktu – když nemám domácí, používám tento
- černý potravinářský fix
- potravinářské barvivo (podle požadované barvy duhovky)
- červené potravinářské barvivo
- malá injekční stříkačka
- silikonová forma na polokoule o průměru 5 cm – já používám tuhle
- plochý štětec
- párátka
Želatinové oko – postup
Nejprve si připravíme želatinu ve vodě, na jednu bulvu budeme potřebovat méně než 10 ml, i když já připravuji větší množství, aby se mi dobře nabíralo do stříkačky. Želatinu připravíme podle návodu na obalu, jen na dané množství vody dáme dvojnásobné množství želatiny. Doprostřed jedné polokoulové formy kápneme trochu želatiny s vodou, dokud je směs tekutá. Necháme pár minut zatuhnout v lednici.
Černým potravinářským fixem nakreslíme na želatinu zorničku.
Zakápneme o něco větším množstvím želatiny a opět necháme natuhnout.
Pomocí párátka na želatinovou vrstvu naneseme barvu duhovky. Začneme čárkami okolo zorničky.
Můžeme smíchat i několik barev nebo různé odstíny jedné barvy.
Štětcem naneseme želatinu na stěny formy a necháme zatuhnout.
Párátkem na stěny naneseme červené žíly a necháme zaschnout. Bílá barva, kterou vidíte na fotkách, je zmrzlá želatina, nechala jsem totiž vše zatuhnout asi pět minut v mrazničce. Želatina opět rozmrzne.
Potom připravíme želatinu v ovesném mléce, budeme potřebovat zhruba 50 ml mléka a opět použijeme dvojnásobné množství želatiny. Budeme zalívat oko s duhovkou a také jednu polokouli, která bude jen vyplněná mlékem (zadní polovina bulvy). Na duhovku lijeme mléko s želatinou vychladlé, horká směs by rozpustila želatinové vrstvy, které už ve formě jsou. Na toto se nejlépe hodí želatina pro nepečené dorty, která se nezahřívá, nýbrž se vmíchává do vlažné tekutiny. Ale i s jinými druhy želatiny to jde, pokud netuhnout okamžitě po vychladnutí.
Necháme zatuhnout a dáme alespoň na čtvrt hodiny do ledničky. Potom polokoule opatrně vyloupneme.
Zadní část bulvy opět vložíme do formy a plochou část pokapeme želatinou.
Přiložíme vrchní část bulvy a necháme zatuhnout v ledničce, aby se poloviny spojiny. Potom už můžeme celou bulvu vyloupnout a použít na dort nebo třeba rovnou sníst.